top of page

Julian Assange weer boven water (video)


De schijn wordt gewekt dat Julian Assange ondanks eerdere berichten dat het niet goed zou gaan met hem, mogelijk toch in goede gezondheid verkeert. Terwijl volgens de Amerikanen de Russische verkiezingshack onder andere is uitgevoerd via Nederland verklaart Assange in een interview op Amerikaanse televisie nogmaals dat Rusland absoluut niet de bron van informatie is van Wikileaks.

Julian is verschenen in een interview op de Amerikaanse televisie met Sean Hannity. Een gesprek dat voornamelijk ging over de beschuldiging richting Rusland van het hacken van de Democratische Partij met als gevolg het bekende schandaal rondom de John Podesta e-mails. Julian Assange heeft de vraag waar de e-mails vandaan komen al eerder beantwoord in een interview met de journalist John Pilger, twee maanden geleden, net voor de Amerikaanse verkiezingen op 8 november 2016. Toen vertelde hij dat de hysterie vanuit het Clinton kamp richting Rusland volkomen ongegrond was en dat hij kon verzekeren dat de informatiebron van Wikileaks niet Rusland was. In die tijd werd er weinig aandacht geschonken aan het antwoord van Assange, want uit alle peilingen bleek dat Hillary ruimschoots zou winnen, dus wat maakte het ook allemaal uit. Nu is de vraag over of Rusland wel niet verantwoordelijk is voor het hacken van de gelekte e-mails meer dan ooit relevant omdat Amerika ondertussen begonnen is met vergelding richting Rusland. Dit is de grootste diplomatieke escalatie tussen Amerika en Rusland sinds het hoogtepunt van de vorige Koude Oorlog. Ondertussen gaan de beschuldigingen richting Rusland gewoon door en verschijnen er bij ons nu het volgende soort berichten: Het is een perfecte illustratie van de dilemma's rond internetvrijheid: Russische hackers hebben de privéserver van een Nederlandse voorvechter van onlinevrijheid misbruikt om de Democratische Partij aan te vallen. Dat blijkt volgens experts uit een Amerikaans overzicht. De server, die de gebruikers anonimiteit op internet geeft, is van Rejo Zenger, werkzaam bij privacy-organisatie Bits of Freedom. Mooier dan dit kan je het niet in elkaar sleutelen: Een voorvechter van privacy indirect betrokken bij een Russische hack in Amerika, wat voor de autoriteiten dan maar weer eens "aantoont" dat internetvrijheid iets is dat in het verleden thuis hoort, want zie je wel, het wordt misbruikt door de Russen. Waar twee maanden geleden mensen dus nauwelijks luisterden naar wat Assange te zeggen had, zal dat nu anders liggen. Op de vraag van Hannity of hij zonder enige voorbehoud aan het Amerikaanse publiek met 1.000 procent zekerheid kan verklaren dat de Wikileaks informatie omtrent de Democratische Partij en de John Podesta e-mails niet afkomstig waren van Rusland of iemand die geassocieerd is met Rusland, antwoordde Assange als volgt: "Ja, wij kunnen en wij hebben de laatste maanden keer op keer gezegd dat onze bron niet de Russische overheid is en dat het niet een partij is die is gelieerd is aan een staat".

Waar het dan uiteindelijk op neer komt is of men Julian Assange/Wikileaks gelooft of liever Obama en zijn veiligheidsdiensten. Deze laatsten hebben tot nu toe nog steeds geen spat aan echt bewijs geleverd, maar wat ze wel hebben gedaan, is de relatie met Rusland op de valreep nog even goed verslechterd. Er zijn nog een paar weken te gaan voordat Obama uit het Witte Huis zal vertrekken en wie weet welk konijn ze voor die tijd nog uit de hoge hoed kunnen toveren. Zo gaat Obama opvallend genoeg op de valreep, 5 dagen voorafgaand aan de inauguratie van Trump, naar een groots Midden Oosten vredesconferentie in Frankrijk. Het volledige interview van Fox/Hannity met Julian Assange volgt hierna en begint net na 49 minuten in de video. Als je het interview goed bekijkt, zou je je kunnen afvragen of dit werkelijk is opgenomen in de ambassade van Ecuador in Londen. Tevens is natuurlijk Fox/Sean Hannity zodanig mainstream en gecontroleerd dat ook dat vraagtekens kan blijven laten bestaan over waar Assange zich bevindt en of hij vrijheid van spreken heeft. Detail wat niet iets hoeft te betekenen, maar wel opvalt, is dat Julian exact hetzelfde aan heeft als tijdens het interview met Pilger afgelopen november.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page