top of page

Aanslag op gerechtsgebouw van Turkse stad Izmir: "Twee terroristen doodgeschoten"

UPDATE In de Turkse metropool Izmir heeft er een hevige explosie plaatsgevonden voor het gerechtsgebouw. Het gaat om een aanslag met een bomauto en gewapende terroristen. Nog voor de autobom tot ontploffing gebracht werd, kon de politie twee vermoedelijke daders neutraliseren. Nog een derde terrorist zou voortvluchtig zijn. Een agent en een gerechtsmedewerker zijn omgekomen. Volgens de gouverneur van Izmir zijn er vijf mensen gewond geraakt, van wie een paar ernstig. Hij zei ook dat er aanwijzingen zijn dat de Koerdische PKK achter de terreurdaad zou zitten.

Het kwam tot een confrontatie tussen de politie en twee terroristen toen hun wagen werd tegengehouden aan een controlepost aan het justitiegebouw. De terroristen waren bewapend met kalasjnikovs en handgranaten. De politie schoot hen nog voordat de bom afging dood. Een tweede voertuig, dat waarschijnlijk ook toebehoorde aan de daders, is gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Er wordt nog jacht gemaakt op een derde verdachte. Eén agent en een gerechtsmedewerker zijn omgekomen. Er zijn meerdere gewonden gevallen. Het gerechtsgebouw werd geëvacueerd. Het staatspersagentschap Anadolu meldde dat vele ambulances en politiewagens ter plaatse zijn. Op televisiebeelden waren voor het gerechtsgebouw vlammen en rook te zien. Volgens CNN Türk is de brand inmiddels geblust. De politie voert met de luchtsteun van een helikopter een klopjacht uit naar de voortvluchtige. Een mediastop werd afgekondigd. Het is vooralsnog onduidelijk wie achter de aanslag zit. Volgens Erol Ayyildiz, de gouverneur van de provincie Izmir, wijzen de eerste bevindingen erop dat militanten van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK verantwoordelijk zijn voor de terreurdaad. Volgens de Turkse vice-premier Veysi Kaynak zijn er aanwijzingen dat er een veel grotere aanslag was gepland. "Afgaande op de voorbereidingen, de wapens, bommen en in beslag genomen munitie, wordt begrepen dat er een grote wreedheid was gepland," zo vertelde hij aan journalisten op live televisie. Hij voegde eraan toe dat wie er ook achter de aanslag zit, Turkije zijn militaire activiteiten in Syrië en Irak niet zal staken.

Aanhoudingen

Gisteren werden in Izmir nog 20 mensen aangehouden op verdenking van terrorisme. Ze houden afkomstig zijn uit Centraal-azië en Noord-afrika en banden hebben met IS. Izmir is de op twee na grootste stad van Turkije, na Istanboel en Ankara. Sinds de escalatie van het geweld in de zomer van 2015 is Izmir tot dusver van aanslagen gespaard gebleven. Het land heeft te kampen met terroristisch geweld van twee kanten: Koerdische separatisten en soennitische extremisten. De Turkse veiligheidsdiensten houden nog steeds een klopjacht op de voortvluchtige terrorist die nieuwjaarsnacht in een club in Istanboel 39 bezoekers doodschoot. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page